Aktualno

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

Letos le štiri regrutke

Tradicionalno postavljanje mlaja in prižig kresa smo pripravili tudi v Lipovcih, kjer je za zabavo poskrbela skupina Tropik.

V Lipovcih regruti niso aktivni le pri kresovanju in postavljanju mlaja, kot v večini sosednjih vasi, ampak se njihovo poslanstvo prične že v decembru, ko sodelujejo pri miklavževanju, kasneje pri obdarovanju novorojenčkov na božični večer, zaključijo pa ga ob godu vaškega zavetnika, ko pripravijo "proščenje" v mesecu juniju.

Kres stražili že nekaj noči, mlaj pa skrili

Po običaju že v zimskih dneh pričnejo z izdelavo rož iz papirja, s katerimi potem okrasijo vrh mlaja, ki ga peljejo po vasi. Med potjo jih pozdravijo domačini, ustavijo pa se na domačijah letnikov, kjer jih čaka pogostitev. Pred osemnajstimi leti se je jok novorojenega otroka v Lipovcih zaslišal le štirikrat, kar pomeni, da je letošnja generacija regrutov najmanjša v zadnjih letih. Vendar se štiri mlade punce, Maša, Janja, Monika in Damjana, niso dale in so s pomočjo krajevne skupnosti in sovaščanov pripravile kresovanje in postavitev mlaja. Že nekaj noči prej so postavili stražo pri kresu, da ga nepridipravi ne bi prehitro prižgali, deblo mlaja pa so skrili na varno. Pripravili so licitacijo mlaja in srečelov, po kulturnem programu, kjer so sodelovali tudi člani Kulturno umetniškega društva Lipovci in domačega vrtca, pa je skupina Tropik poskrbela za zabavo do zgodnjih jutranjih ur. Kadar regrutom ostane še kaj moči in glasbeniki še niso preutrujeni, pripravijo budnico za vaščane, prvega maja zgodaj zjutraj.

Prihodnje leto že 30. kresovanje

Po končanem poslanstvu letnikov '95, se bo nova generacija morala še posebej potruditi, saj bodo prihodnje leto pripravljali že 30. kresovanje in postavljanje mlaja v Lipovcih.