Aktualno

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

Lipouvska pout je odprta

Nekdanji Ketliphoc ima svojo pot

4700 metrov rekreacije, kulture, duhovnosti in biotske raznovrstnosti

Turističnoinformativno tablo so odkrili župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, nekdanji in sedanji predsednik KS Lipovci Franc Cigan in Janko Bezjak.

Lipovci, ki se prvič omenjajo leta 1322 kot Ketliphoc, naj bi bili po eni od legend ime dobili po mogočnih lipah, po drugi pa gre za izpeljanko besede lipou (lepo), zato so si prebivalci zaželeli, da bi bilo lepo tudi tistim, ki jih obiščejo. Tako so zasnovali pot, ki poleg naravnih lepot in biotske raznovrstnosti vključuje še turistične in kulturne znamenitosti kraja. Lipouvska pout se začenja ob vaškem domu, kjer od leta 2008 stoji tudi vaški vodnjak, ki so ga obnovili s sredstvi Heliosovega sklada, zdaj pa so ob njem postavili še turističnoinformativno tablo, ki obiskovalcem ponuja informacije o tem, kaj vse zanimivega ponujajo v tej vasi.

Predsednik Krajevne skupnosti (KS) Lipovci Janko Bezjak je povedal, da 4700 metrov dolga pot, ki se začne in konča ob vaškem domu, popotnika vodi do kapelica svetega Petra in Pavla, kjer se nahaja tudi spominski park. Na poti se obiskovalci lahko ustavijo pri nekaterih domačijah, kjer si lahko ogledajo, pa tudi kupijo izdelke domače obrti, predvsem spletene iz slame, ali pa se odločijo za nakup doma pridelane zelenjave in drugih kmetijskih pridelkov. Lipouvska pout vodi tudi mimo domačije, ki gosti udeležence Likovne kolonije Izak, pohodniki se lahko ustavijo pri športno-rekreacijskem centru in jezeru Vučja jama ter v parku Pinkava, kjer se nahaja zeliščni vrt, ogledajo pa si lahko še spomenik matere domačega slikarja Karla Jakoba.

Turističnoinformativno tablo (na njej so informacije v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku), za katero sta KS Lipovci in Zavod za turizem in kulturo Beltinci skupno odštela 2300 evrov, je oblikoval domačin Marko Mesarič, lesena konstrukcija s streho pa je delo Mizarstva Antolin iz Odrancev. Turistično društvo Lipovci bo pot naslednje leto predstavilo še v posebni zloženki, najzanimivejše točke pa bodo označili tudi s posebnimi informativnimi tablami.

P.S.Objavljeno v Večeru, avtorica Silva Eöry.