Krajevna skupnost Lipovci

KS Lipovci

V Lipovcih je več kot 350 gospodinjstev in okrog 1160 prebivalcev in so druga največja krajevna skupnost v občini Beltinci. Imajo zelo pomembno strateško lego na stičišču avtoceste in železnice, kjer je obrtno-industrijska cona.

Izročilo pravi, da so Lipovci dobili ime po izpeljanki "lipou" oz. lepo, torej, da so Lipovci tam, kjer je lipou (lepo).

OSNOVNI PODATKI O KRAJU
Število prebivalcev : okrog 1160 v cca 350 gospodinjstvih.
Nadmorska višina : 177 m
Lega na podeželju

DOSTOPNOST DO KRAJA
Avtomobilski promet : Izvoz Lipovci s pomurske avtoceste, kraj Lipovci se nahaja ob regionalni cesti Murska Sobota - Beltinci.
Železniški promet : Železniška postaja LIPOVCI se nahaja v samem kraju Lipovci.
Avtobusni promet : Avtobusne povezave so dobre, na relaciji Murska Sobota - Lendava.Oglejte si Lipovci na večjem zemljevidu.
 

V Lipovcih se vse do današnjih dni ohranja pletenje doužnjekov in drugih izdelkov iz slame in izdelovanje okraskov iz krep papirja ter voska, v zadnjih letih pa ponovno izdelovanje izdelkov izi šibja (košar).

V vasi Lipovci najdemo dvoje rimskih gomil, v eni izmed njih je bil najden žgan rimski grob.

Med zgodovinske spomenike štejemo tudi kip stoječe kmečke žene - nagrobnik materi slikarja Karla Jakoba; Lipovčarja, kateremu je KS Lipovci skupaj z občino Beltinci ob njegovi 100.-obletnici rojstva postavilo doprsni kip v Spominskem parku Lipovci.
Spomenik je po naročilu Jakoba v petdesetih letih prejšnjega stoletja izdelal kipar Franc Kuhar iz Rankovcev. Za vas je značilna tudi vsakoletna slikarska kolonija Izak Lipovci, katera nosi ime po ustanovitelju kolonije - Izidorju Horvatu Izaku (1958-2002), prav tako Lipovčarju, slikarju samouku - tudi njegovi doprsni kip stoji od leta 2009 v Spominskem parku za domačo kapelo sv. Petra in Pavla.

Kapela v Lipovcih je bila zidana leta 1922, zavetnika kapele sta sv. Peter in Pavel.

V Lipovcih je zelo razgibano društveno življenje: turistično društvo, kulturni društvi, športna društva in druga.

Že skoraj 50 let (od leta 1964) pa se v Lipovcih igra hokej na travi: leta 1993 je bilo svojemu namenu oddano v uporabo prvo igrišče z umetno travo v Sloveniji, lipovski hokejaši so večkratni državni prvaki, zelo dobre rezultate pa dosegajo tudi v evropskem merilu.

V bližini športno rekreacijskega centra pa se nahaja gramoznica Vučja jama - prijetna izletniška točka z možnostjo ribolova in preživljanja prostega časa v tišini in miru narave - značilnem samo za Prekmurje.